Roept het Christendom op tot geweld?

Enkele malen is het mij overkomen dat men zegt dat de Islam en het Christendom gelijk zijn in hun oproep tot geweld tegen andersdenkenden en ongelovigen. Men trekt vervolgens enkele teksten uit de context en noemt dat bewijs.

Als we kijken naar de bijbel uitleg van bepaalde mensen dan komen we op de zelfde manier op het volgende: In de Bijbel staat “Er is geen God”. Waar staat (Psalm 14 : 1) “Een psalm van David, voor den opper zangmeester. De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God. Zij verderven het, zij maken het gruwelijk met hun werk; er is niemand, die goed doet”.

Op gelijke wijze worden de teksten uitgelegd, zodat ze doen alsof Jezus evenals de profeet Mohammed iemand was die het zwaard op aarde hanteerde:
Lucas 19:27 En die vijanden van mij die niet wilden dat ik koning over hen werd, breng hen hier en dood ze voor mijn ogen.
Matteüs 10:34 Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.

Maar lees nu de context van beide teksten door er op te klikken. Lucas 19:27 is dan een tekst die Jezus wel heeft gesproken, maar deze tekst staat in een parabel. Wat dus inhoud dat het een parallel situatie is. Op geen enkel moment heeft Jezus op aarde het zwaard gehanteerd of daartoe aangemoedigd. Echter is hij met deze parallel redelijk duidelijk dat bij zijn wederkomst dat anders zal zijn. Laten we nu ingaan op Matteüs 10:34. Ook hier kunnen we alleen begrijpen als we meer dan alleen dit vers kennen. Dus begin met kennisname van de omliggende teksten.

Denk vervolgens na over wat er allemaal is gebeurd vanaf dat moment tot het heden. Jezus geeft duidelijk aan dat doordat mensen hem volgen en daarmee breken met de wereld, vervolgt zullen worden. Daaruit vloeit de verdeeldheid. Dit is wat Jezus heeft voorspelt en wat nog steeds verder gaat. Klik hier om naar de ranglijst van Christenvervolging te gaan op de Opendoors website.

Verder leert Jezus juist af te zien van oog om oog, tand om tand en de andere wang toe te keren (Lucas 6:29). Daarnaast Leert Jezus het stof van de voeten te slaan als men niet wil luisteren (Mattéüs 10:14). Evenals de naaste te behandelen zoals wij behandeld willen worden. Hij leert zijn volgelingen dat wat je een ander aan doet, het geen is wat je Jezus aandoet (Mattheus 25:31-40).

Dat er mensen zijn die wel Christen willen zijn en zich ook zo noemen en van dit gedrag afwijken, houdt niet in dat de boodschap van Jezus anders is. Nee, die mensen zijn anders. Zij zijn het die naar deze teksten gevraagd dienen te worden.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.